Ribotohet Gjurmët LP

Gjurmët LP, për ata që nuk kanë pasë rast ta lexojnë më herët,  asht memoar i Migjen Kelmendit mbi bendin Gjurmët dhe vietet ’80 n’Kosovë. Ky libër i vogël asht dëshmi në vetë të parë që në mënyrë elegante shpalosë jo vetëm veprimtarinë e bendit por t’gjithë kontekstin socio-politik të kohës duke ofru nji perspektivë shumë shtresore mbi atë se çka ishte të qenit i ri dhe shqiptar në Jugosllavi.  Edicioni i dytë vjen me dizajn të ri përfshi këtu edhe fotografi shtesë dhe kopertinë të fortë. Prej tash e tutje libri gjendet në raftet tona dhe kushton 15 euro.

Foto: Jetmir Idrizi

#IntelektualiiDështuem | Eric Jarosinski

Ejani në bisedën me Eric Jarosinski, nji ish-profesor i cili i ndërroi kahje karrierës duke vazhdu nji jetë të #IntelektualitTëDështuem në media sociale.
Duke eksploru potencialin komik të gjuhës gjermane, literaturës dhe filozofisë në Twitter, llogaria e tij në NeinQuarterly ka tërheqë nji audiencë shumë diverze globale.
Në diskutimin e tij i cili do të moderohet prej Agon Maliqit, Eric do të adresojë potencialin (dhe limitet) e të adaptuemit të trajtave të ndryshme të mendimit filozofik -gjuha e saj komplekse, kodet dhe konvencionet- në teknologjitë e reja.
Ai do të shpalosë strategjitë jo për thjeshtësimin apo popullarizimin e filozofisë, por për demistifikimin e terminologjisë së saj, rrënimin e butë të idolëve dhe vënjen në pyetje të autoritetit të saj në mënyrë lozonjare.

Biseda mbahet të ejten (2 qershor 2016) në ora 19.00 në dit’ e nat’.

jarosinski 2

Elizabeth Acevedo performon SLAM sonte!

ELIZABETH ACEVEDO asht poete prej New York’ut puna e së cilës asht ushqye me boleron e prindve të saj me origjinë nga shteti Domenikan dhe mprehtësinë e ashpër të qytetit që e ka rritë.
Me nji eksperiencë performimi dymbëdhjetë vjeçare ajo i ka dhanë shije skenave të ndryshme në vend dhe ndërkombëtarisht përfshi këtu edhe Lincoln Center, Madison Square Garden, Kennedy Center of the Performing Arts dhe South Africa’s State Theatre. Acevedo asht gjithashtu e njoftun për video poezi të cilat patën nji shpërndarje masive virale dhe kështu ranë nën radarinPBS, Latina Magazine, Cosmopolitan dhe Upworthy.
Acevedo  asht kampione nacionale në Slam poezi, gjithashtu kampinone e Beltway Grand Slam dhe 2016Women of the World Poetry Slam si reprezentuese e Washington, D.C, ku për momentin jeton dhe punon.
Poezitë e saj u publikuen në Puerto Del Sol, Callaloo, Poet Lore, The Notre Dame Review dhe të tjera

Sonte ajo performon në librarinë tonë në ora 18.00. Shihemi!

Elizabeth-Acevedo-3

LIRIM: Koleksioni i James Joyce

Koleksioni i veprave me kopertinë të fortë të James Joyce prej kësaj jave asht në lirim. Ky koleksion përbahet prej veprave të tij ma të randësishme: Dublinasit, Portreti i artistit në rini, Uliksi dhe Zgjimi i Fineganit

joyce

Tani për vetëm 10 euro!

James Joyce asht prozator dhe poet irlandez; konsiderohet nji prej figurave ma t’randësishme të avant-gardës moderniste të fillimit të shekullit XX.
Inovacionet e tij në artin e prozës përfshiejnë përdorimin e monologjeve internale; ai aplikon nji rrjet kompleks të paraleleve simbolike të bazueme në mitologji, histori dhe letërsi, duke kriju nji gjuhë unike të qëndisun me aludime dhe shprehje të shpikuna.

Dashunia don m’e dashtë dashuninë – kjo fjali duhet të jetë nji nga shembujt ma adekuat të bredhjeve të Joyce.

Kjo përmbledhje asht në gjuhën angleze.

Maca në dit’ e nat’

Dit’ e nat’  shpesh ka qenë nikoqir i takimeve të shkrimtarëve, andaj kohë pas kohe shkrimtarët kanë nda punën e tyne me ne. Ishim kandshëm të befasuem kur morëm poezinë e Leslie Saunders e cila kishte qenë në Kosovë dhe kishte shërby për Save the Children deri në vitin 2011 – gjatë kësaj periudhe ajo gjithashtu kishte shkru. “Maca në dit’ e nat'” u inspiru nga ne dhe qyteti ynë. Lexim të kandshëm!

The Cat at Dit’ e Nat’
for the friends I left behind

Today I’ll drink a tiny hot espresso,
leave my lipstick on the doll-size china,

I’ll buy The Little Prince, his Sahara
an volcanos, me muzika dhe lulja

at Lulishte I’ll choose four pale rose
for Flora because it’s December,

and make a good luck wish or two
for the next Prime Minister Mimoza,

I’ll learn new sounds like vetëvendosje,
ahtisaari, më vjen keq and mirëdita

I’ll leave the melancholy Garbo on her shelf,
skim the pop-up book of new Prishtina,

I’ll cry so no-one hears me,
I’ll sing along the barmen’s sha-la-la,

I’ll stroke the ginger cat at Dit’ e Nat’
because it’s December me muzika, me lulja

LESLEY SAUNDERS

Dit’ e Nat’:  ‘Day and Night’, a bookshop/cafe/bar in Prishtina

lulja: flower

muzika: music

Lulishte: name of a florist shop in Prishtina

Mimoza:  Mimoza Kusari-Lila, AKR candidate in the Kosovan general election 2010

Vetëvendosje: ‘self-determination’, a Kosovan political party which opposes the UN presence there and campaigns for the complete independence of Kosovo/a

Ahtisaari: the Ahtisaari plan, named after UN Special Envoy Martti Ahtisaari, was the 2007 draft settlement designed to resolve Kosovo/a’s status, establish justice and governance systems and processes, and protect non-Albanian minorities

më vjen keq: I’m sorry

mirëdita: good afternoon

lulj bw

LIRIM: Trilogjia Pesëdhjetë Hije

Trilogjia “Pesëdhjetë hije të së Hirtës, Errëtës, Çlirimit” duhet të ketë qenë proza bashkëkohore ma e kritikueme e kohës sonë. Sidoqoftë, arriti sukses komercial dhe mbështetje fanatike te publiku. “Interesimi i jashtëzakoshëm për këtë trilogji më ka zanë të papërgatitun’ thotë autori E.L. James.

“Pesëdhjetë hijet…” gjurmon nji raport kompleks në mes të së posadiplomuemes, Anastasia Steele, dhe biznesmenit të ri, Christian Grey. Dominanca dhe nënshtrimi, sadizmi dhe mazokizmi janë veç disa prej linjave që përshkruejnë rrugëtimin e këtij çifti jokonvencional.

Nëse je duke eksploru shtigjet jotradicionale të seksualitetit, atëhere ndoshta në këtë trilogji fshihen do përgjigje.

Trilogjia asht në gjuhën angleze dhe prej tash e tutje asht në lirim!

fifty shades

Tash për vetëm 45.00 euro

LIRIM: Koleksioni i veprave “The Hobbit”

Ky paket i butë luksoz përmbanë kryeveprën e J.R.R. Tolkien në katër vëllime – The Hobbit dhe tri pjesët tjera të The Lord Of The Rings (The Fellowship Of The Ring, The Two Towers, and The Return Of The King) – të gjitha këto të prezantueme në verzionet përfundimtare të teksteve, hartave dhe ilustrimeve prej filmave.

Puna gjeniale e J.R.R. Tolkien asht në mes të mitit the përrallës moderne – rrëfim për një aventure heroike e cila zhvillohet në peisazhet e paharrueshme të Mes-Tokës (Middle Earth). Ky koleksion asht në gjuhën angleze.

the hobbitTash veç për 29, 00 euro

Përgatitjet dimnore

Kopshti ynë i ri e ka ndryshu jetën e librarisë tonë – tash kemi ma shumë hapsinë, dritë dhe ma në fund e kemi mundësinë reale me eksperimentu me gjelbrim dhe bimë. Meqenëse dimri po afrohet, nuk na pëlqen ideja që ta mbyllim deri në pranverë. Andaj kemi vendosë ta mbulojmë pjesërisht n’mënyrë që ti knaqemi ndërrimit të stinëve jashtë.

Kështu që keni durim – kopshti rihapet SHUMË shpejtë!

IMG_0504

LIRIM: 12 drama të Shekspirit në nji paket!

Nëse je nji prej atyne romantikëve që i pëlqen era e librave mirëpo, priton me bajtë kompilacione të randa poshtë e përpjetë, atëherë, ndodhë që e kemi nji zgjidhje për ty – 12 drama të Shekspirit!                                                                                                                                                                                     

shakespearePrej sot në LIRIM – 16,5 euro

Ky paket i lehtë e simpatik përbahet prej 12 librave të vegjel me kopertinë të butë të cilat përmbajnë dramat ma të randësishme të Shekspirit: Hamleti, Rikardi i tretë, Andërr e nji nate vere, Tregtari nga Venediku, Romeo dhe Xhulieta, Makbethi,  Zbutja e hundëgjatit, Stuhia, Othello, Mbreti Lir, Jul Cezari dhe Shumë fjalë për asgjë – ky kompilacion asht në gjuhën angleze.

…Dhe motoja jonë vazhdon me qenë – shite televizorin, blej libra!

PRISHTINA: Kujtime poetike – Kopja e fundit!

PrishtinaPoeticMemories

Prishtina: Kujtime poetike asht një shpalosje e imazheve të kapuna prej një fotografi anonim i cili porterton qytetin në tranzicion. Dekada më vonë Valbona Shujaku gjen këto fotografi dhe kuron një libër të pasun që dokumenton një qytet të vogël në rritje.

Prishtina: Kujtime Poetike së pari u botu me 2011 dhe shpejt u shndërru në suvenir të popullarizuem të një qyteti që deri atëherë ka ekzistu vetëm në tregimet e gjyshërve. Kopjet tona të këtij botimi u shitën shumë shpejt! Sidoqoftë, gjatë riorganizimit të depos së librave gjetem një kopje e cila – jemi t’lumtun të ju informojmë- prej sot asht në dyqan.