Lamtumirë 2016 – ishe vit i çuditshëm!

Ishte viti 2009 kur dit’ e nat’ e filloi traditën e tranisë n’masditën e ditës së fundit të vitit. E shohim këte si mundësi të mirë me i lanë të vjetrat mbrapa e me u shpërla për vitin që po vjen.

Për sa mbajmë mend ne, vit ma të çuditshëm se 2016 nuk ka pasë. Hajde t’a shpërlajmë bashkë, tue i përcjellë me kangë të gëzueshme rrezet e fundit të këtij dielli me dhambë që ka ndriçu sivjet.
Gipsy Groove kanë me luejtë nji set akustik mbas të cilit bashkangjitet Genc Salihu me miq tjerë për me vazhdu festën e zakonshme të fundvitit.

Shihemi me 31 n’mesditë!

Maca në dit’ e nat’

Dit’ e nat’  shpesh ka qenë nikoqir i takimeve të shkrimtarëve, andaj kohë pas kohe shkrimtarët kanë nda punën e tyne me ne. Ishim kandshëm të befasuem kur morëm poezinë e Leslie Saunders e cila kishte qenë në Kosovë dhe kishte shërby për Save the Children deri në vitin 2011 – gjatë kësaj periudhe ajo gjithashtu kishte shkru. “Maca në dit’ e nat'” u inspiru nga ne dhe qyteti ynë. Lexim të kandshëm!

The Cat at Dit’ e Nat’
for the friends I left behind

Today I’ll drink a tiny hot espresso,
leave my lipstick on the doll-size china,

I’ll buy The Little Prince, his Sahara
an volcanos, me muzika dhe lulja

at Lulishte I’ll choose four pale rose
for Flora because it’s December,

and make a good luck wish or two
for the next Prime Minister Mimoza,

I’ll learn new sounds like vetëvendosje,
ahtisaari, më vjen keq and mirëdita

I’ll leave the melancholy Garbo on her shelf,
skim the pop-up book of new Prishtina,

I’ll cry so no-one hears me,
I’ll sing along the barmen’s sha-la-la,

I’ll stroke the ginger cat at Dit’ e Nat’
because it’s December me muzika, me lulja

LESLEY SAUNDERS

Dit’ e Nat’:  ‘Day and Night’, a bookshop/cafe/bar in Prishtina

lulja: flower

muzika: music

Lulishte: name of a florist shop in Prishtina

Mimoza:  Mimoza Kusari-Lila, AKR candidate in the Kosovan general election 2010

Vetëvendosje: ‘self-determination’, a Kosovan political party which opposes the UN presence there and campaigns for the complete independence of Kosovo/a

Ahtisaari: the Ahtisaari plan, named after UN Special Envoy Martti Ahtisaari, was the 2007 draft settlement designed to resolve Kosovo/a’s status, establish justice and governance systems and processes, and protect non-Albanian minorities

më vjen keq: I’m sorry

mirëdita: good afternoon

lulj bw

Përgatitjet dimnore

Kopshti ynë i ri e ka ndryshu jetën e librarisë tonë – tash kemi ma shumë hapsinë, dritë dhe ma në fund e kemi mundësinë reale me eksperimentu me gjelbrim dhe bimë. Meqenëse dimri po afrohet, nuk na pëlqen ideja që ta mbyllim deri në pranverë. Andaj kemi vendosë ta mbulojmë pjesërisht n’mënyrë që ti knaqemi ndërrimit të stinëve jashtë.

Kështu që keni durim – kopshti rihapet SHUMË shpejtë!

IMG_0504

Eksplorim i jazz standardeve n’duo

Kemi hy n’disponimin e thellë vjeshtor të Prishtinës; n’kërkim të ulëses ma të përshtatshme,

gotës me venë të mirë dhe jazz’it që të çlodhë!

Për herë të dytë mirëpresim duon e jashtëzakonshme të përbame prej Visar Kuçit (gitare) dhe

Dukagjin Muhaxherit (saksofon) – qasja e tyne elegante ndaj jazz standardeve thërret për

ndëgjim të kujdeshëm.

Shihemi sonte në orën 21.00 /E mërkurë, 4 Nëntor/

Merri do gjethe vjeshte me veti!